Az inzulinrezisztencia kialakulásának okai.
Bár az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét genetikai hajlam is növelheti, nem lehet kizárólag a genetikára fogni, mivel kockázata a kevés mozgás és egészségtelen táplálkozás miatt is fennállhat. Klasszikus megközelítésben IR kialakulásához vezet a túlzott finomított szénhidrát fogyasztás, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű zsír fogyasztása, hízás (hasi zsír), a stressz, valamint a különböző emésztőrendszeri, bélrendszeri problémák, de a tejcukor vagy gluténérzékenység is növelheti az esélyét. Az inzulinrezisztencia (IR) a leggyakoribb anyagcserezavar. A túl sok mennyiségű és/vagy rossz minőségű (finomított, gyors felszívódású) szénhidrátot egy idő után egyre kevésbé tudja tolerálni a szervezet. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek “éheznek“, mivel a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. A sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, emiatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy végül a cukor mégis bejusson a sejtbe. Ezért az inzulinrezisztencia fogyókúra orvosi ellenőrzés mellett ajánlott, amelyhez segítséget talál a medifat.hu weboldalon.